حسین جلالی، نماینده دلیجان و محلات در مجلس در گفت و گو با خبرنگار قدس در خصوص تسهیلات ساخت مسکن که به منظور کمک به خانوارها برای ساختن مسکن در سطح خرد در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: اصل موضوع اعطای تسهیلات ساخت مسکن به مردم درست است و باید در دستور کار باشد. اما باید مبالغ به حدی باشد که گرهی از مشکلات باز کند و متناسب با تورم باشد.
وی ادامه داد: ۵۵۰ میلیون تومان تسهیلات ساخت مسکن نسبت به تورم پایین بود و کمکی به افراد برای ساخت مسکن نمیکرد. با هدف کمک بیشتر به خانوارها، افزایش تسهیلات ساخت مسکن به ۸۰۰ میلیون تومان در دستور کار قرار گرفت. اگرچه این مبلغ هم زیاد نیست، اما شاهد اجرای مصوبه افزایش تسهیلات نیستیم.
در ساخت و سازها با عدم همکاری بانکها برای پرداخت تسهیلات مواجهیم
این نماینده مجلس گفت: متأسفانه اقدام ملی مسکن با مشکلاتی مواجه شده است و در سطح ساخت و سازهای خرد هم با عدم همکاری بانکها برای پرداخت تسهیلات مواجه هستیم. در همین راستا، شاهد عدم اجرای مصوبه افزایش تسهیلات به ۸۰۰ میلیون تومان هستیم.
جلالی گفت: یکی از مهمترین مشکلات در حوزه ساخت مسکن این است که بانکها منابع را آزاد نمیکنند. در این شرایط، متقاضیان هم اطمینان ندارند که اگر آورده اولیه را بیاورند، در مدت زمان کوتاهی به مسکن میرسند. صندوق ملی مسکن هم قرار بود به تسهیلگری امور بپردازد که از این نظر هم کمکی را شاهد نیستیم.
وی ادامه داد: به طور کلی، شواهد نشان میدهد که اعطای تسهیلات برای ساخت مسکن با مشکل مواجه شده است. در این شرایط، پیگیری وزارت راه و شهرسازی برای حل امور و همکاری بانکها ضرورت دارد. لازم است بانکها ضمن اینکه قوانین را رعایت میکنند، با سهولت بیشتری به مردم در حوزه مسکن وام بدهند.
این نماینده مجلس گفت: افزایش تسهیلات ساخت مسکن به ۸۰۰ میلیون تومان در بسیاری از شهرها و استانهای کشور یک ضرورت است و باید در دستور کار باشد. اجرای این مصوبه باید با فوریت انجام شود. زیرا در غیر این صورت، دوباره بر اثر تورم از ارزش وام کسر میشود و نتیجه موردنظر به دست نمیآید. از همین رو نیز ۱۰۸ نماینده مجلس از شخص رئیس جمهور جهت ابلاغ هرچه سریعتر این وام با مبلغ جدید درخواست رسیدگی فوری دادند. قدم بعدی نیز پیگیری ویژه مجلس از مسئولین مرتبط در صحن علنی است.
نباید سنگینی مشکلات را با کاهش تسهیلات حمایتی به دوش مردم بیندازیم
جلالی در خصوص پیگیری نمایندگان مجلس در زمینه اجرای مصوبه افزایش تسهیلات ساخت مسکن به ۸۰۰ میلیون تومان و این که ۱۰۸ نفر از نمایندگان مجلس اجرای آن را از شخص رئیس جمهور پیگیری کردهاند، تصریح کرد: اجرای این مصوبه اهمیت بالایی دارد. به همین دلیل، این موضوع جزو پیگیریهای جدی نمایندگان مجلس است. نظر برخی این است که اعطای تسهیلات ساخت مسکن به میزان افزایش یافته به بالا رفتن نقدینگی در کشور منجر میشود که در نهایت به افزایش تورم میانجامد. اما این موضوع هم درست است که جمع تسهیلات تکلیفی که قرار است به مردم بپردازیم، به اندازه میزان بدهکاری یکی از ابربدهکاران بانکی نیست. نباید سنگینی مشکلات را با کاهش تسهیلات حمایتی به دوش مردم بیندازیم.
گفتنی است، ساخت مسکن در سطح خرد یکی از راههای پیشنهادی کارشناسان برای حل مشکل گرانی مسکن در کشور است. به زعم کارشناسان، دولت باید به انحای مختلف به افزایش عرضه مبادرت کند تا بتوانیم نابسامانیها را در حوزه مسکن حل و فصل کنیم.
مهمترین موضوع در زمینه ساخت مسکن، تأمین مالی است. تورم به حدی است که خانوارها به تنهایی نمی-توانند به ساخت مسکن مبادرت کنند. نیاز است دولت در قالب تسهیلات به حمایت از مردم بپردازد.
متأسفانه شواهد نشان میدهد که بانکها هیچ تمایلی به اعطای تسهیلات ساخت مسکن ندارند و ترجیح می-دهند منابعشان را برای اعطای وام به کارکنان خودشان و یا در حوزههایی که سودآوری بالایی دارد، هزینه کنند.
حدود ۵ ماه پیش به منظور جبران نسبی تورم در حوزه ساخت و ساز مسکن، مصوبه افزایش تسهیلات ساخت مسکن از ۵۵۰ به ۸۰۰ میلیون تومان در شورای عالی مسکن با حضور رئیس بانک مرکزی به تصویب رسید.
الان پس از گذشت چند ماه از تصویب مصوبه موردبحث هنوز شاهد اجرای مصوبه نیستیم و مردم دچار سرگردانی شدهاند. به زعم بسیاری این شرایط اصلاً نتایج خوبی برای کشور ندارد. این طور برخوردهای نادرست در حوزه تسهیلات ساخت مسکن به بروز نارضایتی عمومی در میان مردم میانجامد و آنها نسبت به سیاستهای حمایتی دولت بیاعتماد میشوند.
مجلس دوازدهم از همان ابتدای آغاز به کارش نشان داد که حساسیت بالایی نسبت به موضوع افزایش تسهیلات ساخت مسکن متناسب با تورم دارد. به نحوی که ۱۰۸ تن از نمایندگان از شخص رئیس جمهور طی نامهای خواستار اجرای این مصوبه شدند.
نظر شما